„Tato tradice zde dřív určitě musela existovat. Byla by škodanevyužít zrenovované prostory zámku k předvánočnímu setkávání lidí,“ míní zámecký kastelán Vít Pražák. „Je jasné, že naším adventním programem nemůžeme konkurovat třeba Mnichovu Hradišti nebo Turnovu. Zveme proto lidi z okolních vesnic, kteří to sem mají blízko.“
První akcí bylo na sklonku listopadu rozsvícení vánočního stromku. „Nalézá se v zámeckém areálu před infocentrem, které sídlí v klasicistní budově bývalé školy. Poté následoval koncert seskupení Duo Alto. Přišlo asi sto dvacet lidí. Během dne jsme měli od dvanácti hodin otevřenou i zámeckou expozici,“ vyprávěl kastelán.
O druhé adventní neděli pozvali na zámek loutkové divadlo Rolnička, a o té třetí skupinu Plavci se zpěvačkou Irenou Budweiserovou v roli hosta. „To je takový náš majstrštyk,“ raduje se Pražák.
V pátek 16. prosince od 17 hodin vystoupí děti z mnichovohradišťské Základní umělecké školya o čtvrté adventní neděli, 18. prosince, zahraje od 16 hodin dámský saxofonový kvartet Saxány. „Dámy už nám hrály v létě při otevírání zámku,“ upřesnil kastelán.
Koledy zazpívá sólista Vele
Celý svijanský adventní program vyvrcholí v pondělí 19. prosince, kdy si bude možné od tří hodin odpoledne zazpívat vánoční koledy se sólistou Opery Národního divadla Luďkem Vele.
„Luděk Vele je dlouhodobým příznivcem svijanského pivovaru. Kaple není nafukovací, takže kdo dřív přijde, má vyšší šanci, že si bude ještě moci sednout. I my laici si s ním koledy zazpíváme,“ těší se Pražák.
Koncerty se konají v zámecké kapli. „Ta je také součástí našeho výstavního okruhu. Před koncerty kapli vytápíme,“ ujistil kastelán. „Můžeme se pochlubit tím, že asi před měsícem skončily restaurátorské práce na pozdně barokním oltáři; příští rok chceme dát do pořádku ještě kůr a varhany.“
Na zámeckých adventních akcích nechybí pestré občerstvení - cukroví, svařené víno, samozřejmě i svijanské pivo a nový teplý pivní nápoj: sladinový předek.
Rarita s blahodárnými účinky na průdušky
„To je rarita, v běžné distribuci se nevyskytuje a člověk nemá šanci se k němu dostat, pokud tedy zrovna nepracuje v pivovaru. Je to úplný prazáklad, z něhož pak vzniká pivo. Nemá v sobě alkohol, pro zlepšení chuti a vůně a také zvýšení účinku si pivovarníci předek zpravidla vylepšovali rumem. Říká se, že má blahodárné účinky na průdušky,“ informoval Pražák.